Livrare gratuita la comenzile peste 300 LEI

Becuri LED: 10 beneficii de care nu stiai

Becuri LED: 10 beneficii de care nu stiai

Light Expert |

Iluminatul LED reprezintă cea mai recentă dezvoltare din industria iluminatului. Eficiența energetică, durata de viață considerabilă și compatibilitatea la diverse corpuri de iluminat cu becuri LED fac posibila utilizarea acestora în toate  sferele de interes ale societăți prin reducerea costului energiei electrice și al consumului general de energie.

Ce este iluminatul cu LED?

LED înseamnă diodă emițătoare de lumină "Light Emitting Diode". Un LED este un dispozitiv semiconductor, care generează lumină printr-un proces numit electroluminiscență. Când treceți un curent electric printr-un material semiconductor, acesta emite lumină vizibilă. Tehnologia din spatele LED-urilor este cunoscută de zeci de ani, dar iluminatul-becurile LED a început să fie folosit la scară largă abia în istoria recentă.

Aflați mai multe despre soluțiile noastre de iluminat cu LED.

Avantajele iluminatului cu LED

Iluminatul cu LED oferă multe beneficii pentru locuințe, birouri,spatii comerciale și industriale care sunt interesate să își reducă consumul de energie și costurile. Iată câteva avantaje ale luminilor LED:

1. Durată lungă de viață

În comparație cu durata de viață a unui bec incandescent, durata de viață a unei surse-lămpi LED este cu mult superioară. Becul incandescent durează aproximativ o mie de ore. Durata de viață a unei surse LED poate ajunge până la 100.000 de ore de funcționare. Asta înseamnă că o sursa LED poate dura de la  6 până la 12 ani înainte de a fi necesar să o înlocuiți, ceea ce ar fi de 40 de ori mai mult decât la un bec incandescent.

Chiar dacă utilizați lămpi fluorescente, cu halogenuri metalice sau vapori de sodiu, o lampa LED va dura de cel puțin două până la patru ori mai mult.

2. Eficiență energetică

Un alt avantaj al iluminatului cu LED este funcționarea eficientă din punct de vedere energetic. Puteți măsura eficiența energetică a unei surse de iluminat în lumeni utili, care descrie cantitatea de lumină pe care o emite dispozitivul pentru fiecare unitate de putere, sau watt, pe care o folosește becul-lampa. În trecut, măsuram lumina după câți lumeni producea, dar realitatea este că unii dintre acești lumeni se irosesc. Iluminatul cu becuri LED produce mai puțină lumină reziduală și lumeni mai utili decât alte tehnologii de iluminat.

Aceste îmbunătățiri ale eficienței energetice sunt direct corelate cu economiile financiare. Când înlocuiți o sursă de lumină tradițională cu o sursă de lumină LED, consumul de energie va scădea, făcând ca luminile LED să fie o investiție inteligentă pentru rezultatul oricărei locuințe sau afaceri!

3. Performanță de mediu îmbunătățită

Devine din ce în ce mai important ca locuințele și companiile să devină ecologice. Marea majoritate a oamenilor își doresc din ce în ce mai mult opțiuni ecologice, iar utilizarea unei surse de lumină ecologică poate ajuta la reducerea consumului de energie, precum și să atragă o bază de consumatori conștienți din punct de vedere social.

Beneficiile pentru mediu ale iluminatului cu LED se extind și asupra procesului lor de fabricație. Multe surse tradiționale de iluminat, cum ar fi iluminatul fluorescent și luminile cu vapori de mercur, folosesc mercur în interior ca parte a construcției lor. Din această cauză, când ajung la sfârșitul duratei de viață, au nevoie de o manipulare specială. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la niciuna dintre aceste probleme cu becurile LED.

4. Capacitatea de a opera în condiții de frig

Surselor de iluminat tradiționale nu le plac vremea rece. Când temperatura scade, sursele de lumină, în special lămpile fluorescente, necesită o tensiune mai mare pentru a porni, iar intensitatea luminii lor scade.

Lămpile LED, pe de altă parte, au o performanță mai bună la temperaturi scăzute cu aproximativ 5%. Acesta este motivul pentru care luminile LED sunt o alegere mai bună pentru iluminarea necesară în congelatoare, dulapuri pentru carne, spații de depozitare la rece sau vitrine frigorifice. De asemenea, pe timp rece, sunt alegerea perfectă pentru luminile din grădină și parcări, luminile folosite pentru a ilumina perimetrele clădirilor și cele utilizate în semnalizarea exterioară.

5. Fără emisii de căldură sau UV

Dacă ați încercat vreodată să schimbați un bec cu incandescență imediat după ce se stinge, știți cât de fierbinte devine atunci când este în uz. Multe surse tradiționale de iluminat, cum ar fi becurile incandescente, transformă mai mult de 90% din energia pe care o folosesc pentru a încălzi, alocând doar 10% producției reale de lumină.

LED-urile nu emit aproape deloc căldură, iar cea mai mare parte a luminii pe care o emit se află în spectrul vizibil. Această caracteristică este unul dintre motivele pentru care experții medicali privesc lămpile LED ca o posibilă soluție pentru tulburarea afectivă sezonieră (SAD), care afectează mulți oameni în lunile mai întunecate ale anului.

De asemenea, aceasta caracteristică face ca becurile LED să fie ideale pentru iluminarea operelor de artă care se vor degrada sau defecta în timp odată cu expunerea la razele UV.

6. Flexibilitate în proiectare

LED-urile sunt foarte mici (aproximativ de dimensiunea unui fulg de piper), ceea ce înseamnă că pot fi folosite în aproape orice aplicație. Amintiți-vă, utilizarea lor inițială a fost ca un indicator luminos pe o placă de circuit. Dacă le combinați în ciorchini, creați un bec tradițional. Dacă legați împreună o serie de lumini LED, creați o linie sau o serie de lumini - ca un șir de lumini de Crăciun.

Aceste caracteristici vă oferă o varietate de opțiuni. Dispozitivele cu LED-uri pot fi atât de mici încât le puteți folosi pentru a ilumina totul, de la o cămară până la un stadion de fotbal

7. Iluminare instantanee și capacitatea de a rezista la comutarea frecventă

Dacă sunteți în căutarea unei lumini care trebuie să se aprindă rapid, alegeți iluminarea cu LED-uri. Luminile LED se pot aprinde și stinge instantaneu. Dacă utilizați o lampă cu halogenuri metalice, de exemplu, trebuie să fiți pregătit pentru o perioadă de încălzire. Gândiți-vă la modul în care o lumină fluorescentă pâlpâie când o porniți și la cum durează câteva secunde până să fie complet aprinsă. Acestea sunt câteva dintre complicațiile care pot fi ocolite prin instalarea becurilor LED.

De asemenea, sursele tradiționale de iluminat au o durată de viață mai scurtă dacă le porniți și opriți frecvent. Luminile LED, însă, nu sunt afectate de comutarea frecventă și nu provoacă nicio reducere a duratei de viață sau a eficienței lor.

Această caracteristică face ca LED-urile să fie o soluție ideală dacă aveți nevoie ca luminile să se aprindă imediat după o întrerupere sau o supratensiune și să fie, de asemenea, utile dacă doriți ca luminile dvs. să se aprindă prompt atunci când un membru al familiei sau un angajat deschide o încăpere aflată în întuneric.

Deoarece LED-urile nu sunt afectate de pornire și oprire, ele pot fi programate rapid pentru afișaje cu lumini intermitente sau aplicații care necesită senzori care trec frecvent de la pornit la oprit și înapoi.

8. Funcționare la joasă tensiune

Dacă locuința dvs. se află într-o locație în care pot apărea inundații, este ideal să vă puteți ilumina cu dispozitive care necesită cât mai puțină tensiune posibil. LED-urile sunt perfecte pentru asta, deoarece funcționează la tensiune foarte scăzută. Când utilizați un sistem de joasă tensiune în zone care pot fi predispuse la inundații, vă protejați de șocuri potențial dăunătoare sau fatale. Dacă, în timpul unei inundații, cineva atinge din greșeală o componentă electrică, un sistem de iluminat de joasă tensiune care generează 12-24 volți este mult mai sigur decât un sistem de tensiune de linie care generează 220-240 de volți.

Acest lucru le face, de asemenea, extrem de utile pentru a fi folosite în aer liber unde alte soluții de iluminat ar putea să nu îndeplinească cerințelor impuse de electrosecuritatea sistemelor.

9. Capacități de reglare a luminii

LED-urile funcționează bine la aproape orice procent de putere, de la aproximativ 5% la 100%. Unele surse de lumină, cum ar fi halogenura metalică, funcționează mai puțin eficient atunci când sunt reduse.

Opusul este valabil pentru iluminatul cu becuri LED. Când utilizați puterea mai mică decât maximă pe o lumină LED, aceasta funcționează mai eficient. Această caracteristică duce și la alte beneficii. Ea mărește durata de viață a becului și înseamnă că utilizați mai puțină energie, reducând astfel costurile cu energie.

Este important să rețineți că nu puteți folosi echipamente tradiționale pentru atenuarea luminii atunci când utilizați LED-uri. Au nevoie de hardware (dimmer) care este specific tehnologiei lor.

10. Direcție în iluminat  

Fiecare tehnologie de iluminare convențională emite lumină la 360° în jurul sursei de lumină. Aceasta înseamnă că, dacă doriți ca lumina să lumineze o anumită zonă, va trebui să achiziționați accesorii pentru a canaliza sau a devia lumina în direcția dorită.

Dacă nu folosiți ceva pentru a reflecta sau a redirecționa lumina, veți risipi energie în zonele de iluminat care nu necesită iluminare, ceea ce vă duce la costuri mai mari ale energiei.

Sursele LED au aplicabilitate în orice domeniu, astfel încât lumina emisa de acestea poate acoperi o plajă larga de unghiuri de la 5° la 360°, cu eficienta maxima.

O lampă LED, care luminează la un unghi de 180°, face ca iluminarea LED să fie perfectă atunci când aveți nevoie de iluminat general într-o bucătărie, hol sau baie. Este, de asemenea, ideala pentru iluminarea lucrărilor de artă, nu numai pentru că nu va degrada opera de artă, ci și pentru că nu veți pierde puterea de iluminare a sursei de lumină.

Având în vedere toate beneficiile discutate pe care le aduc lămpile-becurile LED, este evident că acestea reprezintă viitorul în iluminat. Mai devreme sau mai târziu, locuințele și birourile noastre vor depinde de iluminatul LED, acesta reprezentând un mare pas înainte din punct de vedere al eficienței energetice.

Dacă doriți să aflați mai multe despre cum lămpile-becurile LED vă pot îmbunătăți locuința,biroul sau spațiul comercial, nu ezitați să ne contactați la 0800 970 334 sau pe office@lightexpert.ro